°|° Lothlórien °|° Egy Titokzatos Világ a Gyűrűk Ura Trilógiáról °|° Hobbit 3. - Az öt sereg csatája - 2014.12.17. °|°

Üdvözlünk a Lothlorien.gp oldalon! A témája a méltán népszerű és közismert J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura világa. Egyaránt foglalkozik a Hobbit és Gyűrűk Ura könyvekkel és Peter Jackson által rendezett filmjeivel. Az oldal 2011.09.22.-én nyitott, egyazon napon mikor Zsákos Bilbó és Zsákos Frodó ünnepli születésnapját. Nézz körbe, ismerd meg a filmek és könyvek világát! 

Fawkes & TheGrey
Ring & Leaf Elite

21/08 szabad hely.

Képre vár: argentin-sorozatok.gp, shingekinokyojin.hu,

 
Friss

Dakota Fanning és Luke Evans ismét Budapesten nyomoz

Forrás: HVG.hu

A főváros pedig újra a 19. század végi New Yorkot alakíthatja.

Egyre nagyobb fordulatszámon pörög a magyar filmipar – már ha azt nézzük, hány világhírű színész látogat Budapestre egy-egy forgatás miatt.

A Dűne miatt például szabályos sztárparádé volt a fővárosban: Timothée Chalamet, Jason Momoa, Josh Brolin töltött heteket itt.  A Trónok harcából ismert Sophie Turner és Maisie Williams pedig előbbi leánybúcsúja alkalmából járta be Európát, és ha már itt voltak, benéztek a Széchenyi fürdőbe is.

Júniusban Dakota Fanningről és Luke Evansről is készültek fotók, hogy ismét Budapesten sétálgattak.

 

 

Ismét – ugyanis nyáron forgatják A halál angyala, azaz a The Alienist második évadát.

 

 

Az biztos, hogy Luke Evanst is megviselte a júniusi meleg:

 

 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Too darn hot 🥵 #budapest #summerheat

Luke Evans (@thereallukeevans) által megosztott bejegyzés,

 

A TNT krimisorozata Caleb Carr azonos című regénye alapján készült, és az 1896-os New Yorkba kalauzolja a nézőket. A sorozat főszereplője a magyar felmenőkkel rendelkező Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Brühl), aki a korban forradalminak számító kriminál-pszichológiai módszerekkel segít a rendőrségnek elkapni egy sorozatgyilkost. Két társa a New York-i rendőrség első női alkalmazottja (Dakota Fanning) és a New York Times tetthelyeket rajzokon megörökítő újságírója (Luke Evans).

A rendőrségnek dolgozó sebészt alakító Douglas Smith pedig két napja posztolt szintén Budapestről:

 

 

2019.07.24. 12:49, Fawkes

Megvan az új Gyűrűk Ura-sorozat egyik rendezője

Forrás: Index.hu
https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTg2MTU2ODUzOF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTI5NjU3OA@@._V1_.jpg

J.A. Bayona rendezheti az első két epizódot az Amazon tervezett Gyűrűk Ura-sorozatából, ami mindenképpen tévétörténelmet fog írni, az ára miatt biztosan, ugyanis a 2021-re elkészülő produkció valószínűleg minden idők legdrágább tévésorozata lesz. Hogy az Amazon válasza a Trónok harcára színvonalra is megüti-e az elég magasra tett mércét, az jelentős részben Bayonán múlik, aki Belén Atiezával együtt producerként az egész sorozat általános megjelenéséért, képi világáért és koncepciójáért is felelős lesz.

"J.R.R. Tolkien minden idők egyik legkivételesebb és leginspirálóbb történetét alkotta meg, és nekem, aki egész életemben nagy rajongója voltam, óriási megtiszteltetés, hogy csatlakozhatok ehhez a csapathoz. Alig várom, hogy a világ tévénézőit visszavihessem Középföldére, hogy felfedezhessék a Másodkor csodáit egy korábban sosem látott történetben" - nyilatkozta.

Juan Antonio Bayona előző rendezése a Jurassic World: Bukott birodalom volt, ami első hallásra nem sok jót ígér, kritikánkban legalábbis azt mondtuk róla, hogy az ilyen folytatások inkább haljanak ki mielőbb. A spanyol rendezőnek azonban korábban voltak ennél jobb munkái is, a 2007-es Árvaház című thrillert például a nézők és a kritikusok egyaránt szerették, 2012-es filmje a 2004-es indiai-óceáni szökőárról, A lehetetlen szintén nem hagyott maga után rossz emléket.

A forgatókönyvírói csapatból Gennifer Hutchinson (Breaking Bad) és Bryan Cogman (Trónok harca) neve ismert.

A rajongókat persze leginkább a történet érdekelné, de erről még nem sokat tudunk. Szerencsére nem a Nagy Gyűrűháború idején játszódik majd, vagyis nem lesz a szó szigorúan vett értelmében előzményfilm, hanem Középfölde Másodkorában, amikor még létezett Númenor szigete, Szauronnak testi alakja volt, és a tündék is erősebbek voltak, mint a Harmadkorban játszódó nagyregény idejében. Hobbitok, orkok, varázslók és trollok akkoriban is léteztek, szóval unalmas nem lesz, ha jól csinálják meg.

2019.07.17. 11:40, Fawkes

McKellen szülinapja

Nem mindennap lesz 80 éves az ember, így méltóképp meg kellett ünnepelni Ian McKellen (Gandalf) születésnapját, melyről egy aranyos képet posztolt Luke Evans (Bard).

Még sok boldog szülinapot neki!

"Valószínűleg nem hiszi el! Micsoda este!"

Ian is megosztott egy képet a hivatalos Instagram oldalán, szintén azt bemutatva mennyire le van döbbenve az egészen. 

 

2019.05.29. 09:27, Fawkes

Gandalf, a színészkirály: Ian McKellen 80 éves

Forrás: 24.hu

Generációja egyik legnagyobb színpadi színésze, de vásznon és képernyőn is remekel, és civil megszólalásai is fergetegesek. Nem fél a furcsa, kis szerepektől, de a blockbusterekből sem spórolta ki a minőséget. Sir Ian McKellen nyolcvan évesen Gandalf, Magneto, és az összes nagy Shakespeare-szerep után sem lassít, miért is tenné?

https://66.media.tumblr.com/3ff44b4e83dd28c6eff38c3719fb1efb/tumblr_p6rs8i5slp1ugaxn5o1_640.jpg

Amikor először volt színházban, nem volt túlságosan lenyűgözve: a Péter Pánt nézték, és a kis Ian csalódott volt, hogy nem igazi a krokodil, és hogy látta a drótokat is. Ennek ellenére valami mégis csak elcsíphette a figyelmét, mert hamar elkezdett komolyan érdeklődni a színjátszás iránt, hogy az iskolai zaklatások traumájáról és korán elhunyt édesanyja elvesztése felett érzett gyászáról egy időre elfeledkezhessen. Aztán eltelt néhány évtized, és Margaret Thatcher leköszönése előtti egyik utolsó intézkedése hivatalában az volt, hogy felterjessze Ian McKellent lovagi címre – amit 1990-ben meg is kapott II. Erzsébettől. Akkor már csaknem harminc éve színpadon volt: 1961-ben debütált a Belgrade Theatre Egy ember az örökkévalóságnak című előadásában, és a lovagi cím óta is annyit dolgozott és olyan minőségben, hogy azzal még két lovagi címet kiérdemelt volna, már ha erre lenne lehetőség. Meg, ha őt az efféle elismerések olyan nagyon izgatnák – de nem így van annak ellenére sem, hogy interjúiban nem játssza az álszerényt:

- Színházban – Shakespeare-hez – egész közel vagyok a legjobbhoz, de ott sem nem minden rendezőnek. Filmen meg sokkal, sokkal lejjebb vagyok a listán. Spielberg sosem kérte, hogy dolgozzak vele, Tarantino sem, Sam Mendes sem. Nem mintha sok filmre mondtam volna nemet, olyan viszont rengeteg van, amit szerettem volna megpróbálni. - nyilatkozta erről.

https://66.media.tumblr.com/f2badb9450ff9106115909a1ce8f4502/tumblr_ol4omi0vth1tbogn7o4_540.gif

Nem is a nagy pénzek hajtják. A milliárdos Sean Parker például másfélmillió dollárt ajánlott neki, hogy celebrálja Gandalf-jelmezben A Gyűrűk Ura-témájú esküvőjét, mire McKellen annyit reagált: Gandalf nem vállal esküvőket. Ami azt illeti, már Gandalfot sem a gázsi miatt vállalta, bár igen szép summát keresett vele, A Gyűrű Szövetségével négy-, A két toronnyal ötmillió fontot, ám ezzel még viszonylag olcsónak számított. „Más színészek, ha Gandalf szerepére kérték volna fel őket, nem mentek volna el Új-Zélandra ennyi pénzért ilyen sok időre. De én kalandnak fogtam fel” – nyilatkozta erről. Inkább visszaadta a kiadónak az egymillió dolláros előleget is, amit azért kapott, hogy megírja az önéletrajzát, mondván, túlságosan fájdalmas élmény neki a kutatómunka. Miközben azért nagyon is kiélvezi a sikereivel járó anyagi biztonságot, házában rendszeresen tart óriási partikat, az alacsonyabb költségvetésű filmjeinek záróbuliját is sokszor saját magához szervezi, amikor pedig véget akar vetni a bulinak, közli a vendégeivel, hogy az esemény a szomszédos kocsmában, a The Grapesben folytatódik – amelynek egyébként ő a tulajdonosa.

https://66.media.tumblr.com/6f7ce0edc9297c22066e5b1a8908fd0d/tumblr_oq9q41GwUl1uu949jo4_500.gif

És persze azért mindkét Oscar-jelölésénél reménykedett, hogy megkapja a díjat, főleg azért, hogy elmondhassa köszönőbeszédét, mely így kezdődött volna: „büszke vagyok, hogy én lehetek az első nyíltan meleg színész, aki Oscart nyer”. Ugyan McKellent ma már a melegjogi mozgalmak egyik élharcosának tartják, korántsem volt ez mindig így, sőt, hosszú ideig eszébe sem jutott, hogy orientációját bárki előtt felfedje. Más kor is volt az, persze, Angliában még börtönnel sújtották a homoszexualitást, Ian McKellen még a családjának sem beszélt másságáról: nem tűnt úgy számára, hogy bárkit is érdekelne a kérdés, így nem látta okát, hogy felhozza a témát.

https://66.media.tumblr.com/f270eb891c43aa563045935c29e77eb0/tumblr_ps1qf4fyjk1qfti5wo9_1280.jpg

Csak 1988-ban jött elő a BBC Radio 4 egy műsorában, ahol a Thatcher-kormány által bevezetett, hírhedt 28-as cikkelyről beszélgettek, mely törvény értelmében a homoszexualitás mint családi kapcsolat bűncselekmény volt. A 28-as cikkely általános ellenállást váltott ki, és McKellen is ezen a ponton érezte úgy, hogy itt az ideje megszólalnia – ami elég erős állásfoglalás lehetett az ország már akkor is egyik legelismertebb színészétől. McKellen azóta is tevékenyen részt vesz a jogegyenlőségért folytatott harcban, poénkodik azon, hogy kicsit már unja is, ám, mint egy interjúban fogalmazott, nem bújhat vissza a szekrénybe, az ugyanis csurig tele van más színészekkel. Miközben azért nem bújhat ki a bőréből, így például az X-Men filmeket is azért vállalta el többek között, mert az, ahogy a mutánsokat kitaszítja a társadalom, arra emlékezteti, ahogy a melegeket is kitaszítják. De azzal sem lehet vállalni, hogy identitás-alapon választana, hiszen akkor nem mondott volna például nemet Dumbledore szerepére. De nemet mondott, mondván, épp elég megpróbálni felnőni egy legendához – Gandalfra célozva ezzel –, kettő már túl sok lenne neki. Ennek ellenére rendszeresen közlik vele lelkes rajongók, hogy mennyire imádták őt a Harry Potter-filmekben.

https://66.media.tumblr.com/bbdda33d04409431fc5470405223fb2e/tumblr_ps1qf4fyjk1qfti5wo3_500.jpg

Gandalf figurájához mindenesetre sikerült felnőnie, nagyon is, így például ő volt az egyetlen a népes színészgárdából, akit Oscarra jelöltek A Gyűrűk Ura-trilógiáért, és A hobbit-filmekben is üdítő élmény volt a játéka, főleg, hogy nagy örömére ott Szürke Gandalfot játszhatta, nem Fehéret. Mire Peter Jackson filmjei megérkeztek volna az életébe – csaknem egy időben az X-Mennel –, Ian McKellen már világszerte elismert volt filmszínészként is, nemcsak színpadon, ám a két blockbuster-franchise röpítette az egekbe a karrierjét. Mi most mégis inkább azon alakításai közül ajánlanánk néhányat, amelyek a kasszasiker-gyáron innen készültek.

Botrány (1989)

Egy évvel a lovagi cím, és jó sok évvel a blockbusterek előtt McKellen elvállalt egy fontos szerepet a Michael Caton-Jones filmjében, mely a ’60-as évek legnagyobb brit szex- és kémbotrányáról szól, melybe belebukott egy miniszterelnök, és ami megtaposta a történet női főhőse, Christine Keeler életét – hogy mennyire, arról hosszan írtunk ebben a cikkben. McKellen John Profumo hadügyminisztert alakítja a filmben fergeteges frizurával, és ami fontosabb, olyan mérgező maszkulinitással, hogy az jó ideőre elhallgattatta a frissen comingoutolt McKellennel kapcsolatban azokat a hangokat, melyek kételkedtek benne, hogy képes lesz-e hitelesen alakítani heteroszexuális figurákat. Hogy mennyire képes volt, azért tessék megnézni a filmet.

III. Richárd (1995)

McKellent Oscarra érthetetlen mód nem, de Golden Globe-ra jelölték ezért a fergeteges alakításért, mely egy modern kori, 1930-as évekbeli, alternatív, fasiszta Angliába helyezi Shakespeare klasszikus történetét a hatalomvágy és a politikai játszmák természetéről. Hősünk gyakorlatilag ezzel a szerepével biztosította be a helyét a legnagyobbak között a filmvásznon is, alig pár évvel az után, hogy ugyanezt a szerepet eljátszotta a brit Nemzeti Színház színpadán is, ha lehet, még nagyobb sikerrel, mint filmen. McKellen sötét humorral és ellenállhatatlan pátosszal formája meg Shakespeare talán legmocskosabb antihősét, akit szenvedélyes gyűlölettel lehet utálni.

Érzelmek tengerében (1998)

A legborzalmasabb magyar filmcímek versenyének egyik toplistás darabja az eredetileg Gods and Monsters, azaz Istenek és szörnyek címet viselő Bill Condon-mozi, melyben McKellen James Whale filmrendezőt alakítja, aki az ’50-es évek Hollywoodjában reménytelenül beleszeret kertészébe, akit az akkor még feltörekvő aktuális szépfiú, Brendan Fraser alakít. Szomorú-szép, keserédes film ez szerelemről és halálról, a hollywoodi aranykor díszletei között, McKellen pedig olyan megejtően játszotta a sebzett szívű Whale-t, hogy be is szerezte vele első Oscar-jelölését.

Az eminens (1998)

Miután közel tíz évvel korábban eljátszotta Hitlert, McKellen ebben a filmjében ismét egy náci gonoszt alakít ebben a Stephen King-adaptációban, éspedig Bryan Singer rendezésében, akivel aztán, ugye, az X-Men filmeken is elkezdtek együtt dolgozni. McKellen bizarr, sötét harcba bonyolódik a szomszéd gyerekkel, aki zsarolni kezdi, mikor rájön, hogy valójában bujkáló náci háborús bűnös. A fiú csak akkor nem fedi fel a titkát, ha a férfi hajlandó részleteket mesélni neki a koncentrációs táborokról, mi pedig azt nézzük, ahogy a gyerek személyisége szépen elkezd eltorzulni a hallottak hatására.

Az öltöztető (2015)

Attól még, hogy blockbusterek milliomos főszereplője lett, Ian McKellen nem hagyott fel a kisebb büdzséjű produkciókkal sem, itt van például ez a tüneményes BBC-s tévéadaptáció Ronald Harwood színházi előadásából, amit már csak azért is érdemes megnézni, mert nemcsak McKellen, de Anthony Hopkins is játszik benne, két ekkora színészt egymás mellett látni meg csak jó lehet. Hopkins öreg színészt alakít, aki szép életrajzi párhuzamként a Lear királyra készül – amelynek főszerepét, ugye, McKellen is játszotta színpadon is, filmen is. Itt McKellen az asszisztens, egy vén alkoholista, és úgy ellopja a show-t Hopkins elől, hogy azt öröm nézni.

2019.05.25. 21:00, Fawkes

10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál Cate Blanchettről

Forrás: ING.hu

Május 14-én tölti be 50. életévét Cate Blanchett, az egyik legsokoldalúbb színésznő. Két Oscar-díja és még több jelölése ellenére boldogan mond igent olyan nagyköltségvetésű franchise-okra is, mint A Gyűrűk Ura-trilógia, az Indiana Jones-sorozat, vagy éppen a Marvel-univerzum egyik legszédültebb darabja, a Thor: Ragnarök.

Blanchettet legközelebb Richard Linklater díjesélyesnek tűnő filmjében, az augusztusban mozikba kerülő Where'd You Go, Bernadette-ben láthatjuk. Összeállításunkban most 10 érdekességet szedtünk össze a színésznőről. Íme, tehát Cate Blanchett...

...aki ausztrál létére félig amerikai

Cate Blanchett Melbourne-ben született, 1969. május 14-én, ausztrál anyától és egy tősgyökeres, Texasból származó apától. Szülei meglehetősen furcsa módon találkoztak: a haditengerészetnél szolgáló Robert DeWitt Blanchett, Jr. hajója Melbourne partjainál felmondta a szolgálatot, és eme műszaki hiba sodorta későbbi felesége irányába. A kis Cate csupán 10 éves volt, mikor édesapja elhunyt, ráadásul teljesen váratlanul, egy hirtelen jött szívroham következtében. Apja – aki Ausztráliába letelepedve a reklámszakmában helyezkedett el – egyik reggel a munkába indult, zongoránál ülő kislánya az ablakon át még integetett neki, ám ekkor látták egymást utoljára. A lányt lelkiismeret-furdalás töltötte el, hogy elmulasztotta megölelni édesapját, azóta pedig különösen figyel rá, hogy mielőtt bárhonnan eltávozna, előtte mindenkitől elköszönjön.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/cate-blanchett-son_qd6c.jpg

...aki egy egyiptomi bokszfilmben tűnt fel először a vásznon

A színésznő 21 évesen bukkant fel először filmben, méghozzá egy egyiptomi produkcióban. Blanchett ugyanis mindössze egy év után otthagyta a Melbourne-i Egyetemet, és utazgatni kezdett. Eljutott Európába, majd miután angliai tartózkodása alatt lejárt a vízuma, átruccant Egyiptomba is, Kairóban pedig az Oxford House nevű, meglehetősen kétes hírű helyen szállt meg – az előtér többek között útlevél- és pénzhamisítók kedvelt találkahelyéül is szolgált. Itt környékezte meg utazópartnerét egy skót férfi aki amerikainak kinéző statisztákat keresett egy helyi filmbe, fizetségül pedig 2 egyiptomi fontot ajánlott fel, amit ráadásként ingyenes falafellel is megfejelt. A jelentősnek semmiképp nem nevezhető összeg azonban épp kapóra jött a pénzhiánnyal küszködő fiatal lánynak, aki még maradt volna egy kicsit a városban, és mivel ez egy heti lakbérét fedezte, elvállalta a felkérést, ám annyira idegen volt neki a forgatási munkastílus és a környezet, hogy végül otthagyta a produkciót. Ezzel együtt pár másodperc erejéig látható a Kaborya című bokszfilmben.

...aki a 90-es évek közepén egy édességreklámban szerepelt

Blanchett sem kerülhette el a számos híres színészre jellemző szamárlétra megmászását: filmszerepei előtt egy reklámban is felbukkant. A TimTam nevű csokoládés ostya egyik hirdetésében kapott szerepet, melyben a három kívánság teljesítését felajánló dzsinntől soha el nem fogyó finomságot kér. Az 1994-ben készült reklámban a lámpa szellemét egyébként egy zenész, a 1200 Techniques nevű banda frontembere, N'fa alakította.

...aki legalább 10 különböző nemzetiségű illetőt eljátszott már

Cate Blanchett ausztrál, amerikai, angol, ír és skót személy mellett rengeteg másik nemzetiség képviselőjét is eljátszotta már. Így láthattuk őt olasz hölgyként A gyilkosok is a mennyországba mennek című filmben, német prostituáltként A jó németben, orosz KGB-ügynökként az Indiana Jones negyedik részében, francia művészettörténészként a Műkincsvadászokban, legutóbb pedig magyar származású performanszművészként a Documentary Now egyik idei epizódjában (erről bővebben a cikk cégén) – nem is beszélve A Gyűrűk Ura tündéjéről, vagy a halál asgardi istennőjéről a Thor: Ragnarökben.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/189014-indiana-jones-and-the-kingdom-of-the-crystal-skull-ca_43pj.jpg

...aki természetesen férfit is alakított már, és nem is egyszer

Ennyi nemzetiség után talán nem is meglepő, hogy Blanchett férfibőrbe is bújt már, méghozzá nem is egyszer. Először 2007-ben, Toddy Haynes rendhagyó zenész-életrajzi filmjében, az I'm Not There-ben, ahol többek között Christian Bale, Richard Gere és Heath Ledger mellett alakította Bob Dylant, majd 2009-ben, színpadon, ahol Shakespeare II. Richárdjának címszerepét játszotta a Sydney Theatre Company előadásában, végül pedig a 2015-ben készült Manifesztumban, ahol az általa elővezetett 13 különböző személy közül az egyik egy férfi. Dylan-alakításáért egyébként 2008-ban Oscarra jelölték.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/bobdylan-cateblanchett_qmse.jpg

...aki az egyetlen színész, aki Oscar-díjas személy eljátszásáért kapott Oscart

Első Oscar-díját 2005-ben nyerte el, az Aviátor című filmben nyújtott játékárt. Martin Scorsese rendezésében Katherine Hepburnt alakította, ezzel pedig ő a díj történetének első színésze, aki egy Oscar-díjat nyert személy megformálásáért kapta meg a szobrot.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/30b646c405216b95de8dcb7f1523cc6d_sn7m.jpg

...aki egy szerepért a legtöbb díjat vehette át

Második Oscar-díját kilenc évvel később, a Blue Jasmine főszerepéért vehette át. A filmért szinte a létező összes mérvadó szervezet díját besöpörte, sajátos rekordot is elérve ezzel: összesen 42 fontos átadón jutalmazták meg a legjobb színésznő díjával, ezzel pedig megdöntötte Helen Mirren, illetve Natalie Portman rekordját. Az előbbi A királynő címszerepéért 40 díjjal büszkélkedhet, míg az utóbbit a Fekete hattyúért 38-szor tüntették ki.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/blue-jasmine-2013-jeanette-francis-cate-blanchett-crazy-endi_8n95.jpg

...akinek egyik cameójában még a nézők sem biztos hogy felismerték

Bár az egyik legelismertebb színésznőnek számít, nem ódzkodott elvállalni egy olyan cameót, ami még a maga műfajában is egészen bátornak és egyedinek számított: Edgar Wright Cornetto-trilógiájának második részében, a Vaskabátokban elvállalta a Simon Pegg által játszott főszereplő korábbi barátnője, Janice szerepét. Csakhogy a hölgy a filmben bűnügyi helyszínelőként dolgozik, így amikor találkoznak, overallt és maszkot visel, és a nézők nem is láthatják az arcát – ahogy hősünk is egy másik illetővel kezd el először beszélni. Ez utóbbi színésznő, a „nem-Janice”-t alakító hölgy neve szerepel is a stáblistán, Blanchetté azonban nem. Wright elmondta, hogy erre a szerepre a vicc kedvéért eleve egy Oscar-díjas színésznőt szerettek volna, Blanchett pedig azonnal igent mondott, többek között azért is,mert nagy rajongója volt a trilógia első darabjának, a Haláli hullák hajnalának. És a jófejséget fokozandó, a gázsiját teljes egészében jótékony célokra adományozta.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/mv5bnmjjmjcwn2utyjc2ys00ymvmltk5mzgtowqzndq5mgi1nme0xkeyxkfq_sztk.jpg

...aki már magyar rendezővel is dolgozott

A színésznő már magyar rendezővel is dolgozott, igaz, nem filmen, hanem színházban. 2010. november 13-án mutatták be a Blanchett és férje, Andrew Upton által vezetett Sydney Theatre Company tolmácsolásában Csehov Ványa bácsiját, Ascher Tamás rendezésében. A címszerepet Richard Roxburgh alakította, Blanchett játszotta Jelenát, Hugo Weaving pedig Asztrov szerepében volt látható. A darab óriási siker volt, pár hónappal később meghívták vendégszereplésre Washingtonba is, Blanchett pedig megkapta érte az egyik legfontosabb ausztrál színházi elismerést, a Helpmann-díjat.

https://sm.ign.com/ign_hu/screenshot/default/unclevanyatrailer139_w9bd.jpg

...aki többször is megfordult már nálunk

A színésznő több alkalommal is járt már Budapesten. Először 2012. decemberében, amikor családjával együtt vakációzni érkezett hozzánk, méghozzá egyenesen A Hobbit londoni premierjéről. A párnapos látogatásba akkor belefért egy közös ebéd is a Ványa bácsit rendező Ascherrel, gyerekeivel pedig beült a Sznház- és Filmművészeti egyetem Diótörő-előadására is. Második alkalommal már munka miatt érkezett, tavaly júliusban a Fred Armisen, Bill Hader, Seth Myers és Rhys Thomas nevéhez fűződő Documentary Now! egyik epizódját vették fel nálunk, melyben Blanchett alakította a főszereplőt, Izabella Bartát.

A vígjátéksorozat minden egyes részében egy-egy ismert személyről vagy témáról készült dokumentumfilm parodisztikus változatát mutatják be, méghozzá Helen Mirren felvezetésében. Így készítették már el többek között a Nanuk, az eszkimó, a Sushiálmok, vagy a Talking Heads-koncertfilm, a Jonathan Demme által rendezett Stop Making Sense sajátos verzióját. A nálunk forgott epizódban a színésznő a magyar származású performansz-művészt, Elizabeth Bartát alakította, akiben a szerb Marina Abramovic alakjára és megnyilvánulásaira ismerhetünk rá, míg a rész a The Artist is Present című film nyomvonalát követte. A sorozat presztízsét és elismertségét jelzi, hogy az epizód világpremierjére az idei Sundance Fesztiválon került sor.

2019.05.14. 18:52, Fawkes

Itt a Tolkien életét feldolgozó film második előzetese

Forrás: IGN.com

Megelevenednek a legendás író életének pillanatai

Tavasszal debütál a J.R.R. Tolkien életét feldolgozó dráma, a Tolkien, amelyben Nicholas Hoult alakítja a legendás írót. A film pár hete már kapott egy előzetest, amely azt mutatta be, hogyan inspirálta Tolkien fantáziavilágát mindaz, ami vele történt. A Fox Searchlight által közzé tett új trailerben is benne van ugyanez, ám ebben a videóban már Tolkien szerelme is nagyobb szerepet kap.

A Tolkien a szerző fiatalkorára fókuszál: láthatjuk majd, hogyan alakul ki a baráti társasága, amelybe hozzá hasonlóan gondolkodó fiatalok tartoznak. Emellett természetesen nagy hangsúlyt kap majd a filmben az író és későbbi feleségének (Lily Collins) viszonya is, illetve az első világháborúban átélt események, amelyek egész életét meghatározó élményt jelentettek Tolkien számára.

A filmet a finn direktor, Dome Karukoski (A zsémbes, Oroszlánszív) rendezte David Gleeson és Stephen Beresford forgatókönyvéből, és Houlték mellett olyan színészeket láthatunk majd benne, mint Colm Meaney, Anthony Boyle, Laura Donnelly és Genevieve O’Reilly. Sajnos egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon mikor mutatják be a filmet - vagy hogy bemutatják-e egyáltalán -, de az biztos, hogy Amerikában május 10-én már a mozikba kerül.

2019.03.06. 18:50, Fawkes

Viggo Mortensen az egyetlen egyéniség az Oscar-jelöltek hivatalos fotóján

Forrás: Hirado.hu

Ha a kép alapján jósolnunk kellene, ő kapná ezúttal a legjobb színésznek járó szobrot.

Magyar jelölt híján idén már nem tudjuk böngészni, melyik világsztár mellett kapott helyet országunk delegált művésze, ennek ellenére érdemes alaposabb pillantást vetni a legjobbak legjobbjaira, hiszen minden évben van egy parádés arckifejezés vagy éppen póz, ami miatt különleges lesz az Oscar várományosok hivatalos csoportképe.

 

 

Ezúttal azonban nagy csalódás a fotó, mely most tényleg egy feszengős osztályképre hasonlít. Az egyetlen sztár, aki némileg megpróbálta lazán kezelni a szituációt, Viggo Mortensen volt, aki a legjobb férfi főszereplőnek járó szoborért száll versenybe, a Zöld könyv – Útmutató az élethez című filmben nyújtott alakításának köszönhetően.

https://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2019/02/Oscar-jel%C3%B6ltek-csoportk%C3%A9pe.jpg
Viggo Mortensent harmadszorra jelölik Oscarra, aki a győzelem jelét mutatva mosolygott a kamerába. Talán ez most tényleg az ő éve lesz. (Fotó: Pinterest)

A fotózás után került sor egyébként az Oscar-jelöltek ebédjére a Beverly Hiltonban, melyen a díjra esélyesek megismerkedhettek egymással és korábbi Oscar-díjasokkal, valamint eligazítást és tippeket kaptak többek között az ideális köszönőbeszédről és az idei díjátadó menetéről.

2019.02.07. 14:00, Fawkes

Rohan lovasainak titka

"A Gyűrűk Ura: A Két Torony című filmben a Rohani lovasok felét professzionálisan lovagló nők alakították álszakállban."

2019.01.23. 18:48, Fawkes

Viggo Mortensen Oscar esélyes

Tegnap bejelentették az idei évi Oscar-díj jelöltjeit, s legnagyobb örömünkre Viggo Mortensen (Aragorn) is jelölték a Legjobb Férfi Színész kategóriában. Nem lesz egyszerű dolga, mivel olyanokkal kell megküzdenie mint Christian Bale, Bradley Cooper, Willem Dafoe és a nagy esélyesnek tartott Rami Malek. Viggot a Zöld könyv című filmben nyújtott alakításáért jelölték.

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BOTE4Y2I5YjktNGMzNi00ZGNmLWI5NzItYWE0YWQzNDIzODE0XkEyXkFqcGdeQXVyMTYzMDM0NTU@._V1_SY1000_CR0,0,693,1000_AL_.jpg

A Zöld könyv filmet ezen felül jelöltek a Legjobb Film, a Legjobb Eredeti Forgatókönyv, valamint a Legjobb Vágás kategóriákban. A díjátadót, amelyen az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 91. alkalommal adják át, február 24-én tartják Los Angelesben a Dolby Színházban.

2019.01.23. 09:01, Fawkes

38 év után vitte vissza a könyvtárba A hobbitot egy tengerész

Forrás: Múlt-kor.hu

Mintegy negyven év után került vissza egy New York állambeli közkönyvtár polcára J.R.R. Tolkien A hobbit című regényének egy keményfedeles példánya, amelyet annak idején egy amerikai tengerész kölcsönzött és vitt magával világkörüli útjára.

http://m.mult-kor.hu/image/article/index/.cut-660x380/47325.jpg?lavid=236610

Bob James 1979-ben az előtt kölcsönözte ki a könyvet Ithaca város közkönyvtárából, hogy jelentkezett szolgálatra az amerikai haditengerészethez. Magával vitte első útjára, majd kölcsönadta tengerésztársainak. A könyv annyira népszerű lett a tengerészek körében, hogy még várólistát is létrehozott.

http://m.mult-kor.hu/image/gallery/1709/.630x1260/10634.jpg?lavid=236610
Bob James és a könyvtár igazgatója

A kötet kézről kézre járt, és a Csendes-óceánon szolgáló legkevesebb nyolc különböző amerikai hadihajó legénysége olvasta el – mondta Bob James a helyi televíziónak. A könyv akkor érkezett vissza a szárazföldre, amikor James leszerelt a haditengerészettől és hazatért. Hétfőn vitte vissza a könyvtárba, amely a 38 éves késésért nem számolt fel semmilyen büntetést.

2019.01.23. 08:44, Fawkes
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!