°|° Lothlórien °|° Egy Titokzatos Világ a Gyűrűk Ura Trilógiáról °|° Hobbit 3. - Az öt sereg csatája - 2014.12.17. °|°

Üdvözlünk a Lothlorien.gp oldalon! A témája a méltán népszerű és közismert J.R.R. Tolkien Gyűrűk Ura világa. Egyaránt foglalkozik a Hobbit és Gyűrűk Ura könyvekkel és Peter Jackson által rendezett filmjeivel. Az oldal 2011.09.22.-én nyitott, egyazon napon mikor Zsákos Bilbó és Zsákos Frodó ünnepli születésnapját. Nézz körbe, ismerd meg a filmek és könyvek világát! 

Fawkes & TheGrey
Ring & Leaf Elite

21/09 szabad hely.

Képre vár: argentin-sorozatok.gp,

 
Friss

Újra összeállt a hobbit csapat a 10. évfordulóra

Forrás: Index.hu

Hétfőn tíz éve, hogy az első Gyűrűk Ura-filmrész mozivászonra került világszerte. Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan és Billy Boyd összegyűltek, hogy együtt ünnepeljék a legendás trilógia 10. évfordulóját.

A négy hobbitot játszó színész hosszú idő óta először ült egy asztalhoz, hogy felidézze a forgatás emlékezetes pillanatait. A való életben is hosszú utat tettek meg, miután eljutottak Zsáklakból Mordorig Peter Jackson rendező filmjében. Astinnak azóta három lánya van, Elijah Wood filmsztár, megint Frodóként forgatott, Dominic Monaghan és Billy Boyd közös forgatókönyvön dolgozik.

000 HKG2004012174811

A trilógia első része még 2001-ben kezdődött, a színész csapat 2003 óta nem találkozott. A forgatásról Elijah Wood úgy nyilatkozott: egyszerűen hihetetlen, hogy tíz év telt el azóta, hogy a stábbal Új-Zélandra repültek.  Wood hiába szerepelt emberevő gyilkosként a Sin Cityben, a mai napig csak Frodóként emlegetik, ezért legújabb filmjében megpróbálja teljesen levedleni a karaktert, mondta az Empire Magazinnak. Még novemberben bejelentette, hogy elvállalta a Maniac főszerepét: itt is egy kíméletlen sorozatgyilkost fog alakítani.

Astin, aki Frodó legjobb barátját, Samut alakította, hozzátette: „Ez az egyéves forgatás olyan összekötő erő, mint amilyen a harcostársak között lehetett. Ugyanazokkal ittuk meg esténként a sörünket, mint akikkel előtte brutálisan hosszú órákat dolgoztunk. Együtt fedeztük fel a szigetet, és mivel nem ismertünk senkit Új-Zélandon, együtt szörföztünk, cd-t vásároltunk, vagy egyszerűen csak néztük a lányokat a parton.” A színész azóta számos szerepet tudhat maga mögött, többek között játszott a Távkapcsban Adam Sandler mellett, az 50 első randiban és a Csapatszellemben is. Astin az éhenkórász Samu szerepéhez akkoriban 15 kilót hízott. Sajnálja, hogy Hobbitban nem szerepel ez a karakter.

Austin is felidézte a kezdeteket is. Elmondta, hogy az első nap volt a kiképzés: egy üres szobában Bob Anderson, a legendás kardmester fogadta őket. A mester korábban olyan nagy kardforgató színészeket is tanított, mint Errol Flynn. „Ott voltak a kardjaink és hirtelen mindannyian megöleltük egymást, annyira szerencsésnek éreztük magunkat, hogy részesei lehetünk ennek a nagy produkciónak.”

Dominic Monaghan azóta a kultikus népszerűségnek örvendő Lost tévésorozatban is játszott, 2010-ben pedig együtt szerepelt Megan Fox-szal Eminem klipjében. Jelenleg a 2012-ben debütáló Blood című fantasyt forgatja, ami a vámpírok világában játszódik.

tk3s 20010101 alb a90 338971

A különböző felkészítések hat hetet vettek igénybe, Astin úgy emlékszik vissza erre az időre, mintha idomított medvék lettek volna a cirkuszban.

A színészek egyáltalán nem érezték fárasztónak a közösen eltöltött időt,  sokszor a szabadnapokat, és a nyaralásokat is együtt töltötték.

Tolkien másik híres műve, a Hobbit 2012-ben kerül a mozikba. A négy hobbit barát közül azonban csak Elijah Wood tér vissza szerepébe. A Pippint alakító Billy Boyd és Dominic elutaztak Új-Zélandra, hogy meglátogassák a stábot, és azokat a helyeket, ahol egykor filmeztek. Boyd a Király visszatér premiere óta nem járt Új-Zélandon.

Wood  szerint a film forgatása most is olyan mint egy nagy családi találkozó. "Azt vártam, hogy egy nagyon szürreális érzés fog elönteni, mikor újra az öltözőben leszek, és készül a sminkem. Ez valahol meg is volt, ugyanakkor teljesen normálisnak éreztem, hiszen ezek a dolgok a részemmé váltak."

Húsz kulisszatitok a Gyűrűk Uráról

1. Peter Jackson a forgatás után a filmekben használt egyik Egy gyűrűt odaajándékozta Elijah Woodnak. A másikat Andy Serkis kapta meg.

2. A Gyűrű Szövetsége bevezetőjében látható csatajelenetet a James Bond nyitójelenetek inspirálták.

3. A jelenet, amiben Gandalf (Ian McKellen) és Frodo (Elijah Wood) találkozik az erdőben, nem tartalmaz számítógépes grafikát.

4. Peter Jackson, rendező rühelli a varázslatot a fantasy filmekben, így amennyire lehet, próbálja elkerülni azt.

5. A Gyűrűk Ura a hatodik legnagyobb bevételt hozó franchise rögtön a Harry Potter, a James Bond, a Star Wars, a Karib-tenger kalózai és a Shrek mögött.

6.  Sean Bean (Boromir) „Az ember nem sétálhat csak úgy be Mordorba” című terjengős beszédét a színész a forgatás előtti estén kapta meg.

7. Mória bányájában Gandalf kardja nem világított, mivel Jackson költségvetési megszorításokat szeretett volna alkalmazni.

8. A Gyűrű Szövetségében a Gandalf szakadékba zuhanása utáni gyászjelenetet még azelőtt felvették, mielőtt a varázslót játszó színész, Ian McKellen, egyáltalán megérkezett volna a forgatásra.

9. Viggo Mortensen (Aragorn) eltörte a lábujját, amikor belerúgott egy sisakba az orkok halotti máglyájánál. Ez közrejátszott abban, hogy a színész térdre rogyva kiáltozott a fájdalomtól. De nem csak Aragornt érték sérülések a fontosabb főszereplők közül, a Legolast játszó Orlando Bloom is eltörte egy bordáját, amikor leesett a lováról.

10. A Helm-szurdok kb. 25-30 láb széles volt és szinte teljes mértékben polisztirolból készült el.

11. Brad Dourifnak le kellett borotválnia a szemöldökét, hogy eljátszhassa Gríma szerepét.

12. Összesen 100 Uruk-hai jelmez készült el, a filmekben látható többi ilyen kosztüm a számítógépes grafika végterméke.

13. A Weta Workshop 48 ezer páncélt készített a forgatásra.

14. A film repülő szörnyetegeinek üvöltését szamárhangok alapján készítették el.

15. Andy Serkist eredetileg csak Gollam hangjának szerződtették volna, ám a filmkészítők a próbafelvételek során rájöttek, a színész mozdulatai is kelleni fognak a filmhez.

16. Amikor a lovak kivágtattak a Helm-szurdokból, egyúttal a stúdiót is elhagyták, és meg sem álltak a California Garden Centerig.

17. A Szarumánt játszó Christopher Lee az egyedüli stábtag, aki személyesen találkozott Tolkiennel.

18. Elijah Woodnak, vagyis Zsákos Frodónak Alka Seltzer pezsgőtabletta volt a szájában, amikor a hatalmas Banyapók megszúrta, így volt lehetséges az, hogy a jelenetben habzott a szája. Peter Jackson egyébként irtózott ettől a jelenettől, mivel fél a pókoktól.

19. Az első orkot, amit Aragorn megölt, Viggo Mortensen fia, Henry játszotta.

20. A Gyűrűk Ura első előzetesét 1,7 millió ember nézte meg az első 24 órában.

2011.12.19. 18:02, Fawkes

Spielberget támogatja a Hobbit első előzetese

Forrás: SG.hu

Korábban az a hír járta, hogy a Hobbit első részének előzetesét a Sherlock Holmes: A Game of Shadows című film előtt láthatják először a külföldiek. Ez azt jelentette volna, hogy tegnap már sok eséllyel mi is megnézhettük volna az előzetest, azonban kiderült, erre még néhány napot várnunk kell. Hogy miért? Olvasd el:

"Már csak pár napot kell várnia a Gyűrűk ura rajongóinak, hogy láthassák Peter Jackson Hobbitjának első előzetesét, hiszen az jövő héten szerdán már bemutatásra kerül a mozikban.

The Hobbit Poster - the-hobbit-an-unexpected-journey photo

A Warner Bros. Pictures stúdió tegnap megerősítette, hogy Peter Jackson új filmjének, a The Hobbit: An Unexpected Journey-nek az első előzetesét az Amerikában december 21-én bemutatásra kerülő Tintin kalandjai előtt lehet először látni, odaát ugyanis még nem mutatták be Steven Spielberg. nálunk csúnyán leszereplő animációs képregény-adaptációját. Hogy itthon, mely filmek előtt kell keresnünk a trailert, arról nincs hír, de ha abból indulunk ki, hogy 3D-s lesz, akkor A legsötétebb óra, a Táncoló talpak 2 jöhet szóba, igaz az S.O.S. Love! - Az egymillió dolláros megbízás is 3D-s filmként van jelen a mozikban.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az előzetes a netre is felkerül-e hivatalos formában, azt viszont ismét csak kiemelte a Warner, hogy a Hobbit első részének premierjére Amerikában 2012. december 14-én kell számítani (itthon december 13-án), s mindenki választhat, hogy 3D-ben, 2D-ben vagy IMAX 3D-ben akarja-e látni a filmet. A Hobbit második részét, mely a There and Back Again alcímet viseli, szinte napra pontosan egy évvel később mutatják be."

2011.12.17. 18:31, Fawkes

Dangerous Method párizsi premier

Néhány nappal ezelőtt volt a Dangerous Method című film francia premierje Párizsban, ahol Viggo Mortensen (Aragorn) is megmutatta magát. Néhány képet és videót alább nézhettek meg róla és a többi filmszereplővel:

2011.12.16. 20:51, Fawkes

Golden Globe: Angelina Jolie egy kategóriába került Almodóvarral

Forrás: Origo.hu

Rengeteg támadás érte az utóbbi években a Golden Globe-díjakat odaítélő hollywoodi külföldi újságírók szövetségét kétes szakmai hátterük, lekenyerezhetőségük és néhány nevetséges jelölésük miatt. A sztártalpnyalás idei jelöléseikre is jellemző; díjesélyes Brad Pitt, Angelina Jolie, George Clooney, Ryan Gosling és Madonna is, de összességében teljesen vállalható listával álltak elő.

Az már egyértelművé vált az utóbbi hetekben, hogy az idei díjszezon egy kis költségvetésű francia némafilm diadalútjáról fog szólni és a Golden Globe jelölések is a The Artist előretörését erősítik meg hat jelöléssel. A helyzet csak annyiban maradt nyitott, hogy a The Artist a vígjáték/musical kategóriában indul, így a hat drámai jelölt (Utódok, A segítség, A leleményes Hugo, A hatalom árnyékában, Pénzcsináló, Hadak útján) továbbra is Oscar-esélyesnek érezheti magát.

Forrás: ecranlarge
The Artist | Jean Dujardin és Berenice Bejo

Tavaly pont a vígjátéki kategória provokált kemény kritikákat, hiszen olyan rettenetes filmek is bekerültek, mint Az utazó vagy a Díva. Idén kerülték a közröhejjé válást és annyiban könnyebb dolguk is volt, hogy 2011 számos vállalható filmet kitermelt a könnyed műfajban, így a The Artist, az Éjfélkor Párizsban, a Fifti-fifti, a My Week With Marilyn és valamennyire még a Koszorúslányok is ténylegesen tényezőnek számítanak az Oscar-szezonban. Érdekes módon az élő közvetítésben nem említették, de a Golden Globe honlapján a Csetepaté is szerepel a legjobb vígjáték jelöltek listáján (azóta kitörölték - a szerk.).

Szokásos kedvenceik közül természetesen jelöléshez jutott George Clooney (színészként és rendezőként is), Brad Pitt, Madonna (a W.E. filmzenéjéért és betétdaláért) és Meryl Streep. Meglepő, hogy Johnny Deppnek (tízszer jelölték korábban, tavaly is két rémes filmért) ezúttal nem szorítottak helyet a Rumnapló-ért vagy a Karib tenger kalózai 4-ért, bár ez valószínűleg pont a tavalyi kritikáknak tudható be. Depp mindenesetre biztos nagyon szomorú, hogy idén nem kap meghívót a gálára. Kap viszont Angelina Jolie, mégpedig nem csak élettársa jelölése révén. Jolie-t szinte minden évben jelölik Golden Globe-ra, idén is megtalálták a módját, hogy elismerjék: első rendezésével, a Budapesten forgatott A vér és méz földjé-vel a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyez Almodóvarral (A bőr, amelyben élek) és a Dardenne testvérekkel (Srác biciklivel).

Forrás: Fórum Hungary
Egy kocka Angelina Jolie A vér és méz földje című filmjéből

A héten részletes cikkben taglaljuk majd az idei legnagyobb Oscar-esélyeseket, de a mai Golden Globe jelölések felvetnek egy pár érdekes kérdést a korábban kialakult helyzettel kapcsolatban:

- Teljesen megfeledkeztek Az élet fájá-ról a főbb kategóriákban. Az Oscar esetében valószínűleg nem lesz ilyen egyértelmű kirekesztés.

- Ők is imádják Ryan Goslingot, de nem a Drive-ban, hanem az Őrült, dilis szerelem-ben és A hatalom hálójában-ban. Utóbbi egyébként a vártnál lényegesen jobban teljesített; legjobb forgatókönyvírói, rendezői és drámai film jelölést is kapott. Talán vissza tud kapaszkodni az Oscar-versenybe.

- Ahogyan az várható volt, A tetovált lány nem Oscar-film, Golden Globe jelölést is csak a főszereplőnő, Rooney Mara kapott. Az Oscarért viszont valószínűleg kiszorítja ugyanebből az ötből a most vígjátéki kategóriában jelölt Michelle Williams.

Forrás: Big Bang Media
Csetepaté | Jodie Foster és Kate Winslet

- Két színészi jelölést is kapott a Polanski-féle Csetepaté Kate Winslet és Jodie Foster számára. Ez valószínűleg csak a komédia kategória kitöltésére szolgál.

- Egy darab jelölést sem kapott a Suszter, szabó, baka, kém és a Rém hangosan és irtó közel. Előbbit talán túl komplikáltnak találták, utóbbit pedig feltehetően még nem is látták. Az Oscarra ennek ellenére mindkettő esélyes továbbra is.

- Meglepetésjelölt a legjobb mellékszereplők között Viggo Mortensen az A Dangerous Method-ért, noha Cronenberg filmje más kategóriákban nem tudott eredményt felmutatni és arra számítottunk, hogy ha kap színészi jelölést, akkor azt Keira Knightley szerzi meg.

Forrás: Budapest Film
A Dangerous Method | Viggo Mortensen

- Hollywood két nagy öregjét viszont csúnyán pofára ejtették a jelölésekkel: Clint Eastwood J Edgar-jának, ami papíron nagy díjesélyesnek tűnt, meg kellett elégednie egyetlen színészi jelöléssel Leonardo DiCaprio számára. Még faramucibb Spielberg helyzete, hiszen a Hadak útján-t betuszkolták a hatszereplőssé duzzasztott legjobb drámai film kategóriába, de miféle legjobb film jelölt az, ami sem rendezői, sem színészi, sem forgatókönyvírói jelölést nem kap mellé? A zenéjét viszont szerették.

2011.12.16. 20:16, Fawkes

Liv Tyler vagy Kate Winslet jobb slankító ruhában?

Forrás: Velvet.hu

Míg múltkor azokat a hírességeket vettük sorra, akik azonos vagy egymásra nagyon hasonlító estélyiben jelentek meg a nyilvánosság előtt, most olyan ruhaikrekre lehet szavazni, akik a rövidebb ruhákkal követték el ugyanezt a hibát.

Liv Tyler vs. Kate Winslet

A legtermészetesebb szépségű színésznőnek tartott Kate Winslet szemmel láthatóan rajong Stella McCartney ruháiért, főleg a cseles, karcsúsító darabokért. Ezzel azonban nincs egyedül, így fordulhatott elő, hogy ő és Liv Tyler is egy ugyanolyan McCartney-kreációban jelent meg a nyilvánosság előtt. Jó, legalább a szín nem egyezett, Liv Tyler ugyanis a kék-fekete kombinációt választotta amikor júniusban a The Ledge című film vetítésére volt hivatalos, míg Kate Winslet inkább a piros verziót választotta, amikor november 20-án elment a Carnage francia premierjére.

http://kep.index.hu/1/0/251/2512/25129/2512962_8d92a124ee09145602829070308914c4_wm.jpg

Folytatás és szavazási lehetőség ide kattintva!

2011.12.12. 22:04, Fawkes

Galadriel sem akar mindig a fényben állni

Forrás: NapiÁszOnline.hu
Kicsit sok volt a sztárságból Cate Blanchettnek, aki kijelentette, szeretné, ha magánélete rejtélyekbe burkolózna, avagy nem lenne az újságírók céltáblája.
 
http://www4.pictures.zimbio.com/gi/Cate+Blanchett+Cate+Blanchett+Showcases+Wharf+hRpvZHnxRpZl.jpg

A NapiászOnline.hu megtudta, hogy a ’Robin Hood’ sztárja úgy gondolja, túl sokat mutatott meg privát oldalából, így a közönség túlzottan is összemossa őt filmbeli szerepeivel. Cate jobban szeretné, ha inkább csak a munkájáról cikkeznének és nem a magánéletéről. – Legszívesebben kaméleonná változnék – mondta a háromgyermekes színésznő egy amerikai magazinnak. – Azokat az alakításokat szeretem, amelyekbe nem szövődnek bele a való élet személyes problémái. Úgy gondolom, kedves, hogy a gyerekeimről és a férjemről mesélek a magazinoknak, de leginkább azt szeretném, ha a színészi teljesítményemről beszéljenek. Nem akarok egy lenni azok közül a sztárok közül, akik a vásznon saját magukat játsszák és a nem a figurát, akit alakítaniuk kellene.

2011.12.12. 22:01, Fawkes

Viggo hisz a terápiában

Forrás: PremierFilm.hu
http://www.premierfilm.hu/kepek/hirek/19/19269/180px/viggomortensen02.jpg

A Gyűrűk Ura és az Erőszakos múlt sztárja hisz abban, hogy egy jó terápia jót tesz az embereknek.

Viggo Mortensen, A Gyűrűk Ura filmek sztárja járt pszichoanalízisre és hisz abban, hogy egy megfelelő terápia sokat segíthet az embernek. A színésznek azért is fontos lehetett ez a tapasztalat, mert legújabb filmjében ő alakítja a legendás pszichológust, Sigmund Freudot.

Az 53 éves híresség új mozija az A Dangerous Method, amiben a pszichoanalízis szülőatyját alakítja. Ő maga pedig hisz abban, hogy jót tesz, ha az ember kiismeri a múltját és fel tudja tárni a legmélyebb titkait egy semleges embernek, éppen ezért ki is próbálta már a terápiát.

„Húsz évvel ezelőtt én is alávetettem magam pszichoanalízisnek, és tudom, hogy orvosokkal és tanárokkal beszélni nagyon jót tehet az embernek. Bevallani a rejtett gondolatokat, kezelni a rég eltemetett gyermekkori gondokat, nagyon sokat segíthet. Egy profi sosem ítélkezik, nincsenek személyes ellentétek. Valójában ő csak ott van, a gondokkal neked kell megbirkózni.” – mondta el Viggo.

A sztárnak Freud szerepében szivarkát kellett szívnia, ami eleinte nagyon nehezére esett, de később egészen összebarátkozott vele – „A számtalan rák operáció ellenére több mint húsz szivart szívott naponta. Én próbáltam nem letüdőzni. Az első napokban egy kicsit zöld voltam. Aztán megbarátkoztam ezzel. Fényképeket tanulmányoztam, onnan tudtam meg, hogy a szája melyik sarkában szívta és melyik ujjai között tartotta. A dán nagyapám dohányzott, az ő szivardobozát használta.”

2011.12.07. 17:14, Fawkes

The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Forrás: Játékok.hu

A Gyűrűk Ura univerzuma már számtalan videojátékot megihletett a múltban, de egy igazi szerepjáték még váratott magára a J.R.R. Tolkien által megálmodott világban. Eddig!

Amikor híre ment annak, hogy 2011-ben várhatóan egy klasszikus értelemben vett, elsősorban a hardcore játékosoknak szánt szerepjáték készülődik a Gyűrűk Ura alapján, nagyon sok játékos elkezdett bizakodni. A The Lord of the Rings Online kivételével ugyanis egy kezünkön meg tudjuk számolni – és nem is kell hozzá az összes ujjunk –, hogy hány olyan cím készült az egyik legnépszerűbb fantáziavilágban, amelyiket szégyenkezés nélkül oda lehetne tenni a könyvek és a filmtrilógia mellé. Amikor kiderült, hogy a munkálatokat a Snowblind Studios végzi majd, sikerült ugyan kicsit megijednünk, hiszen bár nekik köszönhetjük a Baldur’s Gate: Dark Alliance-ot és a Champions of Norrath-ot, ez referenciának igencsak kevésnek bizonyult. További problémákat vetett fel, hogy a csapat már lassan 5 éve nem fejlesztett felsőkategóriás címet, PC-s játékot pedig tulajdonképpen még egyáltalán. Egy jó elgondolás mellé tehát rozoga lábakon álló megvalósítási folyamat várt. Lássuk mi sült ki mindebből!

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Azt már annak idején a bejelentésből megtudtuk, hogy a War in the North nagyon helyes elgondolás alapján nem a filmek által elmesélt történetet fogja újra feleleveníteni számunkra. Ez elsősorban azért szerencse, mert amennyiben valamit betűre pontosan feldolgoznak, az egyenlő azzal, hogy szabadságunk elveszik, döntéseink következményeit pedig előre ismerjük, tehát a sztori meglepetésfaktora nullára redukálódik. A játékban így a trilógia első kötetében megtalálható gyűrű háborúját élhetjük át, de sokkal inkább csak járhatjuk körül, a Snowblind Studios ugyanis saját kezébe vette az irányítást és egy saját szálon futó történetet mesél el nekünk. Ez a sztori nagyon gyakran keresztez majd olyan eseményeket, amelyeket az univerzumot felületesen ismerő játékosok is ismerni fognak, sőt mi több, gyakran találkozunk olyan ismert szereplőkkel, mint Gandalf, Frodó, Bilbó vagy éppen rögtön az indítás után feltűnő Aragorn. Történetünk főhősei ezúttal mégsem ők lesznek, hanem név szerint Eradan, Farin és Andriel, akik közül egyet választva máris nekiindulhatunk a kampánynak. Hogy a másik két karaktert a mesterséges intelligenciára bízzuk-e vagy keresünk hozzájuk társakat, az csak rajtunk áll, mindenesetre ezúttal is érvényes a közhely, miszerint jobban járunk, ha nem hagyatkozunk gépek segítségére.

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Merthogy rögtön egy negatívummal indítsam játéktesztünket, a mesterséges intelligencia az egész játék egyik legnagyobb gyengéje. Ugyan társaink folyamatosan ott vannak mellettünk, harcolnak és védenek is minket, de mégis elvárják azt, hogy ott legyünk és beleavatkozzunk a történésekbe – ritkán fognak például önállóan megölni egy ellenfelet –, egyszóval saját gondolatuk nem sok van. Ez igaz az ellenfelekre is, akik a leginkább a túlerőre hagyatkoznak, sem fedezékeket, sem egyebeket nem használnak, csak támadnak, ahányan vannak. Természetesen ettől még lehet jó a játék menete és az igazat megvallva, az is lett, de feltehetően nem úgy, ahogyan azt a legtöbben elvárták volna. Ha ugyanis kimondjuk azt a szót, hogy szerepjáték, akkor a legtöbbünknek nyilván a The Witcher, a Gothic vagy egyéb hasonló sorozatok nevei ugranak be. Magyarán adott egy óriási bejárható világ, amelyet keresztül-kasul bejárhatunk, óriási szabadságunk van, számtalan döntéskényszerbe kerülünk és így tovább. Nos, a War in the North sajnos egyáltalán nem erre a sémára épül fel. Adott ugyan egy központi terület, Bree városa, ahol járkálhatunk erre-arra, beszélgethetünk ezzel-azzal és vásárolhatunk vagy eladhatunk ezt-azt, de amint elvállalunk egy küldetést, a kapuhoz érve nem a nagy bejárható világ, hanem egy rendkívül lineáris pálya fog elénk tárulni, akárcsak például Hunted: The Demon’s Forge vagy sokkal inkább a RAGE esetében.

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

A játék tehát csak finoman nevezhető színtiszta RPG-nek, sokkal inkább egy olyan akciójátéknak, amiben akadnak szerepjátékos elemek is. Ezt a részt érdemes két részre osztani, egyszóval lássuk első ízben a program harcolós oldalát. Amint azt néhány sorral fentebb említettem, a küldetések kivétel nélkül egy hosszúra nyúlt, lineáris pályára repítenek minket. Ez annyit jelent, hogy nem sok választásunk van, amennyiben harcra kerül a sor, a goblinok és egyéb lények – valamint azok különböző válfajai – gyakran fáradtságot nem ismerve, szinte kifogyhatatlanul özönlenek ránk, a mi dolgunk pedig csak annyi lesz, hogy az „üsd-vágd, nem apád” elvet követve aprítjuk őket. Karaktertől függően vagy nagyon erősek leszünk a közelharcban (Farin a törp), netán a varázslatban (Andriel az elf) vagy akár a kardforgatásban és az íjászatban (Eradan az ember). Bármelyik kasztot is választjuk, a csatározás szüntelen lesz, ámbár a pályákat színesíti majd néhány izgalmas részlet, így főellenfelek vagy olyan helyzetek, amelyek megszakítják a monoton összecsapásokat. A küzdelmek során egyébiránt használhatunk majd varázslatokat is, így lesz például olyan lehetőségünk, hogy egy nagyobb sast uszítsunk támadóinkra, de gyűjtögethetünk is a pályákon, így fahordókat szétverve vagy kincses ládikókat kinyitva találhatunk magunknak újabb nyílvesszőket, életesszenciát vagy éppen egy újabb páncéldarabot. A küzdelmek ugyan a sokadig küldetés után már kezdenek kicsit monotonná válni – köszönhetően az egércsapkodós kivitelezésnek –, de az újabb fegyverek, a váltakozó ellenfelek és a sodró történet képes némileg feledtetni velünk ezt a rossz tulajdonságot.

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Szintén képesek egy kicsit feldobni a gyakran unalomba fulladó harcokat a szerepjátékos elemek. Van például fejlődési rendszer, amely a szokásos módon került kivitelezésre, tehát az elejtett ellenfelek után járó tapasztalati pontokat összegyűjtve előbb vagy utóbb megtörténik a szintlépés, aminek köszönhetően első ízben négy jellemzőnk között tudunk elosztani három kapott pontot, majd pedig egy tulajdonságot is választhatunk magunknak. Úgy éreztem, hogy ezzel kapcsolatban egy kicsit jobban is szabadon engedhették volna fantáziájukat a fejlesztők, habár ezt a gondolatot a teljes játékra is ráhúzhatnánk, hiszen például jó a történet, de nem túl kiemelkedő, pörögnek a harcok, de hosszabb távon mégis unalmasak, a sort pedig sokáig lehetne még folytatni. A fentieken kívül ugyanakkor akadnak még hibái a játéknak, így például engem nagyon frusztrált a mentési rendszer kontrollálhatatlansága. Egyrészt sosem fogjuk tudni, hogy mikor ment a játék, teljesen automatikus minden, így gyakran megeshet, hogy amennyiben kilépünk küldetés közben, akkor egy fél órával korábbi ellenőrzőpontnál fog betöltődni a játék. Szerencsére azonban a kampány mechanizmusára nem lehet panaszunk, hiszen elképesztően hangulatosra sikerült minden egyes küldetés. Ugyan rendkívül hiányoznak a szabadon bejárható területek, de összehasonlítván a korábbi Gyűrűk Ura játékokkal, a War in the North nagyon is jól sikerült.

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Külön ki kell emelnünk azonban a kooperatív játékmódot, ami garantáltan el fogja feledtetni velünk az unalmasabb ütközeteket és a helyenként kissé monoton pályatervezést. Habár nem nagyon értem, hogy miért nem a klasszikus négyes felállást választották a Snowblind emberei, utólag hármasban is igencsak jó szórakozásnak bizonyult a közös kampány. A történet ugyanis két barátunk társaságában lényegesen izgalmasabbnak tűnik, a harcok egyetlen alkalommal sem fulladnak unalomba, de főleg akkor nem, ha mindenki jól ismeri saját karakterének tulajdonságait. Így az elf játékos mindig időben varázsol védőbuborékot a haldokló fölé, a törp mindig akkor rohamozza meg az ellent, amikor szükség van rá, az ember pedig hol távolról támogatja a másik két kasztot, hol alacsonyra nőtt pajtásának segít a frontvonalban. Összességében mindenkinek megvan a maga szerepe, ha pedig közben szóban is tudnak kommunikálni a játékosok, akkor igencsak vidám órákat tudnak eltölteni a War in the North világában. A lehetőség nélkül egyértelműen jóval szegényebb lenne a játék!

JÁTÉKOK - The Lord of the Rings: War in the North - Játékteszt

Van azonban még egy óriási szívfájdalmam az alkotással kapcsolatban, amivel nem tudtam napirendre térni, ez pedig a küllem. Manapság mintha divattá vált volna csúnya játékokat kiadni, hiszen tesztünk alanya sem nyerne szépségkirálynő választást. Vannak egészen szép részek, nagyon tetszettek például az átvezetők, de sem a pályadizájn, sem a karaktermodellek, sem  az effektek nem hozzák azt a szintet, amit 2011-ben elvárhatunk. Egy The Witcher II-vel összehasonlítva például ég és föld a különbség, az pedig egyértelműen nem lehet kifogás, hogy a játékmenetre kellett koncentrálniuk a fejlesztőknek, mert az közelébe sem ér például az első Dragon Age-nek, ami kívülről nem volt egy szépség, de belülről szó szerint ragyogott. A War in the North sem így, sem úgy nem fénylik, azonban mégis könnyű megszeretni, elsősorban az utánozhatatlan Gyűrűk Ura hangulat és a kooperatív mód miatt. Ugyan nem teljesen ezt vártuk az első komolyabb szerepjátéktól, ami ebben a fantáziavilágból építkezik, de a végeredményt tekintve így is az egyik legjobb Lord of the Rings alkotás lett az MMORPG-t követően. Lenne még hová fejlődni és nagyon reméljük, hogy nem is fognak megállni az illetékesek ezen a szinten, hanem egy második résszel orvosolják a fenti hiányosságokat és végre valahára tényleg szabadon kószálhatunk majd kalandok után kutatva Középfölde lankáin.

Értékelés: 7/10

2011.12.04. 10:40, Fawkes

Cate képek és The Hobbit mese

Cate Blanchett (Galadriel) nem rég megjelent a Louis Vuitton Maison sajtótájékoztatóján, ahol a színésznőről néhány kép is készült:

http://www4.pictures.zimbio.com/gi/Cate+Blanchett+Louis+Vuitton+Maison+Australia+7GbxidJsgmbl.jpg http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Cate+Blanchett+Louis+Vuitton+Maison+Australia+-MLbIVGxRtxl.jpg http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Cate+Blanchett+Louis+Vuitton+Maison+Australia+90XfNyHHUPnl.jpg http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Cate+Blanchett+Louis+Vuitton+Maison+Australia+sgNRi2i5Ar6l.jpg

Valamint, mivel nem igazán találtam frisselni valót, felraktam az oldalra a The Hobbit című angol mesét. Egyszerű kis történet az eredetihez képest, de érdemes végig nézni, csupán 77 perces. Az első részt alább láthatjátok, a többit meg megtaláljátok a videótárban, vagy ide kattintva!

2011.12.02. 14:55, Fawkes

Valódi hobbit ház Walesből - napenergiával és komposztálóval

Forrás: IngatlanMenedzser.hu

Egy brit fotós megunta a törlesztőrészleteit és kiköltözött vidékre. Itt ácsolt családjának egy igazi hobbit házat. A 32 éves Simon Dale fotós láncfűrésszel és kalapáccsal vágott neki a munkának. Saját maga tervezte az épületet amolyan hobbit stílusban. A walesi otthon energiaellátását egy fával fűthető kazán és napkollektorok végzik. A vakolat cement, a kertben pedig komposztáló található. Az otthon költsége 1,4 millió forintnak megfelelő brit font volt.

http://ingatlanmenedzser.hu/image.aspx?id=398ad4b4-92d2-42e1-98f1-770fff975ad7&view=d51db973-3806-4736-8c32-8f24015e8404

2011.12.01. 18:09, Fawkes
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha